2016. november 25., péntek

Sziasztok

ujra az Indiai Himalajabol az iden Pakisztanba is sikerult eljutnom egy honapra, de eloszor 2 evvel ezelotti utam vegerol irok mivel az meg elmaradt.

2014:Miutan visszaindultam Lehbol egy 3napos tura alatt , a Baralach la-tol turaztam a Kaza-manali utig, a vegen a Chandartal to-ig. Ez kulonben a hinduk egyik szent helye , egyikk istenuk itt jelent meg a tonal. Kazaban par nap piheno utan ujabb tura kovetkezett a Parang La(5590m) fele, a hago mellett ket csucsot is masztam 5715m es 5870m , bar nem voltak nehezek , de az igazi nehezseg az volt hogy aznap csak kb  fel liter vizet tudtam inni. Ujabb tura a Manirang la(kb 5500m) ettol nyugatra volt 2 5000 de eltevedtem meg az elejen, a hegyoldal helyett a kanyonba mentem es vissza kellett fordulnom par km utan, ezutan mar nem mentem tovabb. Harmadik turan ujra eszak fele Parang La indultam de egy mellekvolgyben akartam egy majdnem 6000 csucsot. Az elso ejszaka amig aludtam valaki kilopta a penztarcamat(utlevel,penz,bankkartya) csak masnap delben vettem eszre. Rogton visszamentem rendorsegre de ott azt mondtak hogy ez nem lehet es biztos elvesztettem... Delhiben a kovetsegen azt mondtak hogy csak azert mondtak az elvesztest mert javitani akarnak a statisztikan, miutan megkaptam az uj utlevelet meg elkellett mennem egy hivatalba , idegenrendeszet vagy valami hasonlo. Itt 15 papirt kellett bemutatni es mindig talaltak valami hibat, 6 napig tartott mire sikerult a kilepest elintezni. Amig Delhiben voltam 1 napra atugrottam Bikanerbe(Rajasthan) majd haza.


Az iden is Delhibe erkeztem de rogton mentem Pakistanba(Amritsar,Lahore,Islamabad) majd  Gilgit, ami Baltistan fovarosa de nincs sok latnivalo es igazabol nem is szep varos. Egy olasz maszoval terveztunk nehany csucsot amiket csak meg parszor masztak, Gilgit utan Hunza(Karimabad)ba mentunk par napra, 2 erod is van , az egyik a Baltit Fort es 7000mes hegyek veszik korul a varos kb 2500m-en vagy folotte van. Az elso hegy Yazghil Sar(5970m) lett volna, Shimsal mellett de egy nagyobb hoeses megakadalyozta, kb 30cm. Talan ha tovabb varunk par napot de fennt a lavinaveszely miatt inkabb visszafordultunk. A masodik amit terveztunk, egy nehezebb Shimsal Whitehorn majdnem 6500m csak 2-3szor masztak igy lemondtunk rola. Visszafele en gyalog mentem Shimsalbol a Karakoram Highwayig kb 30km , feluton majdnem szomjan haltam mert nem talaltam vizet sehol, egy helyi jeepes segitett ki 0,5 Fantaval, majd kesobb egy traktorral mentem az utolso 10km-en.
Gilgitbol a Karakoram egy masik vegebe mentem Skarduba, itt talalkoztam ujra az olasszal. Gilgittol felfele a Indus-volgyeben az egyik legvadabb ut ahol eddig jartam, utkozben 2 motorost sodort bele egy hegyomlas a folyoba, az Induson nehany helyen 5m-es meteres zugokok vannak. Skardu egy homoksivatag kozepen fekszik , korben 4000-5000m hegyekkel. Latnivalokban ez sem bovelkedik, az egyik egy kobe karcolt Buddha a 8sz.bol es a Satpara-to ami igazabol egy viztarozo, mindakettot megneztem. Az egyik fo latnivalo a 400 eves erod, Fort Shigar, Skardutol eszakra 25kmre. Amig itt voltam nem sok mindent csinaltam, csak leginkabb a bevasarlas a hegyre amire keszultunk,(itt mar 3an voltunk)Drifika(6480m) az olasz szervezte ezt de nem eleg jol mert az utolsoelotti nap kiderult hogy vezetot kell vinni.(Habar a hegy open-zone teruleten van de vezeto nelkul nem lehet menni, katonasag nem engedi...). Mivel en nem akartam fizetni de leginkabb nem akartam hogy egy guide dirigaljon igy lemondtam. Elindultam visszafele Indiaba, Gilgitbol-Islamabadig egy biztonsagi ember is kisert a buszon soretes puskaval, folfele meg nem volt, augusztus elejen visszaerkeztem.

Srinagar fele akartam volna menni mivel arra meg nem jartam de kasmiri lazadasok miatt Manali fele mentem, Lehben majdnem 2 hete maradtam csak egy kisebb turat csinaltam egy 5600m-es hegyre, aztan indulas Zanskarba, Kanji la(5200m-es) hagon keresztul, innen jo idoben lehet latni  a K2, de most felhos volt. 3 nap alatt ertem Rangdumba majd jeeppel Padamig. Zanglaban pont vegett ert az onkentes munka 1,5napot meg segitettem, terveztem par 5000m-es csucsot de az esos ido miatt inkabb nem mentem.
Elindultam Spiti fele azon a hagon akartam amit mar egyszer probaltam Siachen La(5300m) de most is visszafordultam , tul nehez volt a hatizsakon. Padamtol majdnem vegig stoppal mentem Spitibe(Kaza), 3 nap volt. Most nem Kaza-ban maradtam hanem Kibber egy felreeso telepules 4100m-en(sokan ugy tartjak a vilag legmagasabb telepulese, de nem). Az elso napokban csak konyebb turak majd ujra probaltam a Kanamot(5970m) most vittem jegcsakanyt es hagovasat de legmagasabb pontot igy sem tudtam elerni kb 50-55fokos havas reszt kellett volna atmasznom a csucs elott 100m-rel.
Ujabb turak Kibber kornyeken de csak egy naposak, nem akartam ugy jarni mint 2 eve.
3 napra visszamentem Kaza-ba helyi kulturalis fesztivalra annyira nem volt erdekes.
Majd ujra Kibber par konnyebb tura utan ujra Kanamo, ezuttal 2 jegcsakanyt vittem es egy olasz srac is jott velem, bar o csak 5100ig en most sikeresen feljutottam, a focsucsra.
Naplementere ertem fol, visszafele teljesen sotetben jottem. Szerencsere mar ismertem a terepet, Par nap mulva egy masik 5900 probaltam a Parang la mellett de az nem sikerult bar az is igaz az masfelszer olyan messze volt es a szintkulonbseg 3300m lett volna. Oktober elejen visszamentem veglegesen Kaza-ba, ujabb 6000est terveztem egy kisebb telepules, Komic(4500m)(par napig itt voltam) mellett, ezt is probaltam 5 eve, Tsarap. Egy nap alatt akartam de rossz ido lett, visszafordulas. kovetkezo nap csak egy 5200m hegyre mentem de akkor legalabb jo ido volt. Kazaba visszamentem es egy indiai sraccal mentem Manirang la-ig es egy majdnem 6000esre de az indiai inkabb visszafordult , nekem meg nem volt kedvem tovabb menni. Mar oktober masodik fele volt igy elkellett indulni visszafele Zanskarba, az ut amit terveztem: Sarchu-Gotunda la(5050-5100m)-Shade es meg 2 5000 hago es Zangla, kb 120km es 5500m szint.
Sarchu utan hagytam el a Manali-leh utat, masodik nap este vettem eszre hogy nincs meg az edenyem , vagyis nem tudtam fozni es kb fel kaja foznivalo volt. Szerencsere az utvonalat tudtam modositani Phuktal majd Padam fele igy kevesebb szint es csak 90km tav lett, de igy is a legszenvedosebb turam lett, 6 napig csak keksz es viz.
Zanglaban maradtam 1 hetig , ujra megprobaltam azt a hegyet amit 5 eve, Sultanlango(5900m) a gleccseren friss ho es a hasadekok miatt fordultam vissza, Egy rovidebb 2 napos tura megbelefert majd ujra Lehbe indultam. Mire megerkeztem kiderult hogy bevontak 500 es 1000eseket, ujabb problemak, kozben a benzinfozom is szetjott most gazfozot hasznalok helyette. Az elso turan egy 5500csucs lett, meg akartam volna egy masikat de megint rossz ido, 60-70km szel es -10fok, igy visszamenekultem Gongmaru la-n(5300m)(2eve is voltam) keresztul le, majd ujra Leh.

Dani

1 megjegyzés: