2014. október 24., péntek

Sziasztok

mar masodszor vagyok , itt most mar 3 honapja.
Legeloszor a Spiti volgybe mentem  hogy lerakjam nehany cuccomat ami folosleges(ugyanis ide fogok majd visszaterni hamarosan). Majd a Chandartal volgy fele terveztem hogy bemegyek Zanskarba(Zangla) de a magas viz miatt inkabb Lahaul fele mentem, bar ezt az utat mar megcsinaltam busszal de gyalog is erdemes vegig menni.

Majd Keylong, Sarcu busszal.
Vegul Sarchu-tol mentem Padamig, egy 5560m magas hago keresztul(Phirtse La) egy francia sraccal az ut elso feleben, az ut masodik fele mar ismert volt 3 eve a Shingo la-Darcha turarol.

Zanskarban 2 4napos turat csinaltam ugyanazokba a volgyekbe mentem mint legutobb csak most mas mellekvolgyekbe, az elson egy svajci sraccal.
Aztan 5 napig segitettem az onkenteseknek, de nem mint onkentes mert azoknak most mar 100eut kell fizetni.

Egy nehezebb tura kovetkezet volna de a hago elott visszafordultam 5300m mert friss ho volt mar 5000 folott(most is csak szandalt vittema bakancsot Spitiben hagytam), egy kis mellektura utan vissatertem Zanglaba majd Padamba es a kornyeken a buddhista templomokat neztem meg amit eddig meg nem lattam.

Majd ujra Zangla es ket rovidebb tura ekkor mar szeptember eleje volt, elakartam indulni de az elso hat nap nagyon rossz ido volt 4500m folott mar ho az eszaki oldalakon, igy csak szep. 7 tudtam indulni arra az utra amit 3 eve is akartam(Zangla-nerak-Singi La-Lamayuru) csak akkor eltevedtem. Most mar tudtam az utat de 2. nap egy nagyon nehez resznel, megint csak visszafordultam(45-55fokos hegyoldalban ment az ut egy 30 magas szakadeknal)
De elotte meg egy mellek volgybe ujra bementem, ahol sikerult megfurodnom annak ellenere hogy nem akartam, a patak ugyanis elsodort szerencsere nem sokat csak 1-1,5m kb de a fenykepezogep is elromlott.
Amikor visszatertem zanglaba azt mondtak hogy a patakba kelleett volna mennem es nem az osvenyen a szakadek oldalban.
Par nap piheno utan ujra indultam de most egy masik uton Leh fele(Charchar La 4970m,Zalung Karpo La 5160m, Gongmaru La 5270m) 7 nap utan sikeresen atertem ez is nehezebb ut.
Lehben 7 napig maraadtam kozben megakartam maszni egy 5710 csucsot de a rossz ido meghiusitotta.

Majd ujra Zanskar fele indultam, Chilling-Wanla-Senge La- Nerak-Zangla. Ket nehez szakasz volt  csak benne egy helyen hianyzott az ut egy omlas miatt, a masodik ahonnan visszafordultam 3hete, de most sikerult bar nem volt konnyu.

Par napos pihenes utan megegy turara indultam, Stonge La-Shade-Phuktal, az egyik legszebb de nem nehez. Phuktal kulonben arrol is hires hogy itt is lakott Csoma.

Aztan busszal jottem vissza Lehbe, meg gondolkoztam egy masik utvonalon Lamayuru fele de a ho miatt inkabb nem.

Nem sokarra indulok Spiti volgybe vissza.

Nehany kep:papdaniel.blogspot.com

DaniNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése